0 коментари

Пакети за двајца со појадок во ан Костина, Рибарица

Ан „Костина”  е двокатна зграда која им нуди на своите гости сместување во шест комфорни двокреветни соби. Сите соби се опремени со плакар, ноќно шкафче, 2 масички креветите, 2 столици, телевизор со кабловска телевизија, бања и санитарен јазол, базен за разладување во летните горештини.
Забава:
Ан „Костина” е идеална почетна точка за излети, планински тури  и екскурзии до мноштвото планинарски доможи, еко патеки, прошетки крај реката по улица “Крајречна” лоцирана во зоната за рекреација село Рибарица. Место на загунувањето  на револуционерот Георги Бенковски и легендарното “крваво кладенче” се наоѓаат само на 2 километри од Ан „Костина”.
Исхрана  во Ан "Костина":
Ан "Костина"располага со Меана која на ресторански принцип  за удобноста на своите гости.
Местоположба:
Од 1963 година Рибарица е прогласено за планинско климатско одморалиште и пречекува над 6 000 туристи  секое лето. Во селото се чуваат националните традиции и се слават месните обичаи и  празници.
Најголемата атракција на Рибарица е биосферскиот резерват "Царичина", вклучен во светската мрежа на резервати на биосферата. Името на резерватот е поврзано со чудната легенда за царската ќерка Тамара, излекувана од болест со магијата на огнено црвено омајниче-цвеќе што рибарчани и до денес го нарекуваат "царичина". Од селото започнуваат  и туристичките  патеки за сртот  на Стара Планина и врв Вежен, каде поминува Европскиот туристички рута Е-3. Во Рибарица е една од локалните канцеларии на Дирекцијата Национален парк "Централен Балкан". Од Рибарица удобни туристички патеки водат и до двата соседни на Царичина резервати "Боатин" на југозапад и "Козја стена"  на југоисток. Селото неслучајно го носи името Рибарица, а бронзената фигура на Рибарчето - симболот на одморалиштето, се гледа на една карпа десно од патот уште на влегување во селото. Од тука најбрзо се стигнува до планинарските  домови-  "Георги Бенковски", "Ехо" и "Вежен. Вистински рај за орнитолозите претставува заштитената месност "Црниот ‘рт", каде што може да се набљудува огромна разновидност на птици.

КоментариВашиот коментар: